"בנגב ייבחן העם היהודי בישראל"

אזור הנגב, האזור הגדול ביותר במדינת ישראל, מכסה מעל 60% משטח המדינה ומאופיין במגוון צורות התיישבות וקהילות תושבים שונות המונות יחד כ-800,000 איש המתגוררים באזור. לאור האתגרים העצומים הניצבים בפני האזור, עומדת בעינה אמרתו המפורסמת של מייסד מדינת ישראל דוד בן גוריון: עתודות הקרקע הדלילות באזור המרכז ומחירי הדיור המאמירים בצירוף שינויים גלובליים בשוק התעסוקה צפויים לשנות את פני החברה הישראלית. אזור הנגב עתיר הקרקעות, על אתגריו והזדמנויותיו נמצא בצומת דרכים היסטורית אשר עשויה לשנותו ללא היכר. שינוי זה עתיד להשפיע לא רק על העם היהודי, אלא על גורל תושבי מדינת ישראל כולם יהודים וערבים כאחד.

האם מדינת ישראל תממש את ההזדמנות העצומה הגלומה באזור ותסייע ביצירת מטרופולין דרומי מגוון ומשגשג לכלל תושביו אשר ישמש מודל לחברת מופת, או שמא בעתיד נראה פערים חברתיים הולכים וגדלים סביב מרכז לאומי אחד שטבורו תל אביב? זהו מבחנו האמתי של בן גוריון.

ההרצאות של מועצת הנגב ניתנות על ידי מנכ"ל המועצה וחברי הנהלה נוספים ובוחנים לעומק סוגיות שונות בפיתוח האזור ויסייעו לכל מי שמעוניין להעמיק בהבנת אתגרי הליבה של אזור הספר הדרומי. פעילותה של מועצת הנגב במסדרונות הכנסת ומשרדי הממשלה והנסיון בעבודה מול גורמי הממשל השונים כמו גם רשת הקשרים הענפה של מועצת הנגב באזור בצירוף הבנה עמוקה של האתגרים החברתיים, הכלכליים, התרבותיים, הסביבתיים והפוליטיים של האזור מאפשרת לנו לתפור עבורכם הרצאה התואמת לצרכים הייחודיים של הקבוצה שלכם.

סדרת ההרצאות שלנו

הנגב: הזדמנויות ואתגרים

הרצאה המבוא שלנו שופכת אור על היבטים שונים בסוגיית פיתוח הנגב ובוחנת בדרכים חדשות את האתגרים השונים בפיתוח האזור, כמו גם את מכלול ההזדמנויות שמציע כיום האזור. בפרט, מציגה ההרצאה את פעילותה של מועצת הנגב לקידום אתגרי הליבה של הנגב ומציעה צורת חשיבה רעננה לסוגיית היחסים בין הפריפריה למרכז. בהרצאה המגובה בנתונים הנשענים על מחקר שנעשה על ידי מועצת הנגב וגופים ממשלתיים, יוצגו מגמות שונות לאורך חיי האזור בתחומי חיים שונים: דיור, תעסוקה, חינוך, קהילה ועוד. 


עתיד התעסוקה בנגב

הרצאה זו סוקרת בהרחבה את האתגרים התעסוקתיים של האזור ואת האסטרטגיה להתמודדות עם אתגרים אלו. ההרצאה תתרכז בתעשייה, עסקים, היי טק ובחשיבותם של עוגנים תעסוקתיים ברי-קיימא, כמו גם בהזדמנויות החדשות ליצירת שוק תעסוקה מגוון ואיכותי. במהלך ההרצאה יוצגו נתונים ותובנות אשר גובשו על ידי מועצת הנגב בשנים האחרונות.     


תוכניות ממשלתיות לפיתוח הנגב וחסמים ליישומן

הרצאה זו מיועדת לקבוצות ויחידים המעוניינים להכיר לעומק את התכניות הממשלתיות הקיימות לפיתוח הנגב, בדגש על תוכניות העבר ובדגש על הקשיים ביישום פרויקט הדגל של הממשלה: העתקת מחנות צה"ל לנגב. ההרצאה תתמקד בניתוח שתי החלטות ממשלה הכוללות מעל 3 מיליארד ש"ח ותציג את תובנותיו ומסקנותיו של דוח מיוחד שנכתב על ידי מועצת הנגב והמרכז להעצמת האזרח.


כיצד ניתן לרפא את מערכת הבריאות בנגב?

אי השוויון במערכת הבריאות בנגב מהווה את אחד החסמים המרכזיים להמשך שגשוגו וצמיחתו של האזור. תוחלת החיים באזור ממשיכה להיות הנמוכה ביותר בישראל וכך גם תוחלת החיים של תושבי האזור. סוגיית הבריאות בנגב חוצה מגזרים ואוכלוסיות וממשיכה להוות את אחת הסוגיות החשובות והמוסכמות ביותר. הרצאה זו מיועדת לקבוצות ויחידים המעוניינים להבין טוב יותר את אתגרי מערכת הבריאות ואת הסיבות המרכזיות לפערים הקיימים במערכת בין הפריפריה והמרכז.


קהילות צעירים בנגב

"תן למי שאתה אוהב כנפיים לעוף הכי גבוה שהוא יכול,  תן לו שורשים עמוקים כדי שירצה לחזור ותן לו סיבות מספיקות כדי שיבחר להישאר במקום"

ציטוט זה של המנהיג הרוחני הטיבטי הדלאי לאמה הפותח את ההרצאה בנושא, טומן בחובו את תובנה עמוקה אשר מאירה באור חדש את שאלת חיזוקן וביסוסן של קהילות חיים צעירות באזור הנגב. ההרצאה עוסקת בחסמים השונים לצמיחה הדמוגרפית של אזור הנגב ובחשיבות מעורבותם של קהילות צעירים בעיצוב עתיד האזור ובצמיחתו. ההרצאה מביאה דוגמאות למאבקים של צעירים אשר ייצרו שינויים ברי קיימא וממשיכים להשפיע ולעצב את אזור הנגב. 


בניית הסכמות

כארגון שלקח על עצמו לקדם סוגיות אשר נמצאות בלב הקונצנזוס באזור שבו חיות קהילות שונות ומגוונות ובעלות צרכים שונים, פיתחנו לאורך השנים עקרונות מנחים וכן מתודות שונות לבניית הסכמות. הסכמות אלו מאפשרות למועצת הנגב לעצב מדיניות אזורית משותפת וכן לגבש דרכי פעולה משותפות לצורך קידומה. בהרצאה זו נעסוק בהרחבה באופן עיצוב המדיניות האזורית במסגרת המועצה, בחשיבותה של בניית אמון ובאתגרים השונים בדרך לגיבוש מדיניות מוסכמת.


הצבא כמנוע פיתוח או כגורם מעכב צמיחה בנגב?

לאורך 70 שנות קיומה של המדינה, המציאות הביטחונית, הצבא ומערכת הביטחון עיצבו במידה רבה את אזור הדרום. צה"ל שולט ביותר מ-60% משטחו של הנגב ומחזיק ב- 100% מן השטח האווירי של האזור. אזור הנגב העצום, מהווה אזור ספר בעל חשיבות אסטרטגית מול רצועת עזה, שטחי הרשות הפלסטינית, ירדן ומצרים. בעשורים האחרונים עם מעבר צה"ל דרומה, שהחל בשנת 2005 במעבר חיל האויר לנבטים, מביא אתו הצבא הזדמנויות חדשות, לצד אתגרים משמעותיים. הרצאה זו תעסוק בתרומתו של הצבא לפיתוח האזור, לצד החסמים השונים שמביא אתו הצבא בפיתוח האזור.


מבין הגופים והקהלים שנחשפו להרצאותינו: משרדי ממשלה, צוערים לשירות המדינה, צוערים לשלטון המקומי, ג'וינט ישראל, בתי ספר מרחבי הארץ, מתנס"ים, להעז קדימה, מכון מנדל למנהיגות חינוכית, מרכזי צעירים, ישראל 2050, משרד הבריאות, ישראל חופשית,  כמו גם מבקרים מהארץ ומהעולם ורבים נוספים…

לתיאום הרצאה יש למלא את הטופס: